Pagina's

zondag 27 oktober 2013

1. Moeder worden. Denk ik.De situatie waarin ik me bevond was vrij absurd. Doordat mijn vriend in de muziek zit, kom ik op unieke plaatsen. Deze zomer leidde een tournee van een familie band ons langs allerlei chique feestjes aan de Côte d'Azure, Frankrijk. Aangezien we in hetzelfde huis logeerden als de rest van de band, leerde ik ze stuk voor stuk kennen. Ik weet niet of het een familietrekje was of dat het bij artiesten hoort, maar het waren stuk voor stuk pittige types. Daarnaast waren veel van hen vroeg het huis uit gegaan, meestal om hun droom na te jagen en een muzikale, theatrale of film gerelateerde vooropleiding te volgen al tijdens hun middelbare school.
En zoals dat gaat met een familie-band-tour, ook de kinderen van de muzikanten gaan mee. De zoon van een van de muzikanten moest van zijn vader meehelpen met de techniek. 'Voor later.' Aangezien ik me, niet muzikant en niet technisch aangelegd, een beetje verveelde, besloot ik om de jongen eens te vragen wat paps met 'later' bedoelde. De jongen vertelde dat hij 'later' (being over vijf jaar) ook wel met zijn vrienden door Zuid-Frankrijk wilde rond toeren. Muziek maken, geld verdienen, dinertjes meepakken en chillen.” Ik vond dat die snotaap van 15 het nogal hoog in z'n bol had, maar het ging hem, met zo'n pa, waarschijnlijk nog lukken ook, moest ik toegeven.

Bovendien was ik op die leeftijd net zo. Ik zou actrice worden. Maar op mijn achttiende kwam het uur van de waarheid en werd ik keihard afgewezen bij een auditie voor de toneelschool. Dan maar sociologie studeren. 
Het was een schot in de roos. Ik genoot van elk college en heb alles tip top gehaald. Vlak voor de zomer in Frankrijk had ik mijn bachelor scriptie ingeleverd. Het volgende jaar moest ik nog twee vakken en dan ben ik klaar met mijn bachelor. Klaar. Een plan voor wat ik daarna ga doen had ik nog niet ontwikkeld. En daar werd ik die dag pijnlijk op gewezen.

En, wat wil dan jij doen, over vijf jaar?,” vroeg de jonge artiest in spe. Het was een logische wedervraag, maar ik stond met mijn bek vol tanden. Jezus, over vijf jaar? Hoe oud ben ik dan? 27. Wat wil ik dan bereikt hebben? Het enige wat ik uit kon brengen was “Eeh moeder zijn... Denk ik?” De jongen knikte. “Maar zeg dat maar niet tegen mijn vriend. Daar wordt hij zenuwachtig van,” voegde ik er snel achteraan.De jongen haalde zijn schouders op. De band begon met spelen en hij ging luisteren, mij verbijsterd achterlatend. 
Moeder worden? Serieously?! Langzaam werd ik boos. Móeder worden?! Waar is mijn geëmancipeerde zelf gebleven? Maar dáár heb je niet voor gestudeerd! Ik zou toch iets gaan máken van mijn leven, iets terug geven aan de maatschappij, die nu al 22 jaar onbaatzuchtig in me loopt te investeren. En hoe wou ik mijn geld dan gaan verdienen om voor die kinderen te gaan zorgen, hè? Rijk trouwen? Ik blijf toch liever bij mijn muzikant.

Kort daarna kwam de wanhoop. Maar wat dan? WAT DAN? Ik raakte in paniek. Ik liep naar buiten om niet tussen de feestende mensen te hoeven zitten. Ik ging op de parkeerplaats tussen de Porsches en Jaguars zitten (de band trad die avond op bij een golfclub).
Snikkend sms'te ik twee vrienden in Amsterdam. Iedereen hier weet al zijn hele leven wat ze willen worden en ik heb nog niet eens een idee wat ik komend jaar wil gaan doen! Zit je dan, snikkend op een parkeerplaats op een golfbaan.De ene vriend stuurde terug: “Zo slecht in golf?” Een vriendin liet weten dat mensen meestal maar wat lullen, maar eigenlijk ook niet weten wat ze willen. Bovendien stond 'moeder worden' bij haar ook altijd al bovenaan haar lijstje. Lieve woorden die me lieten lachen tussen de auto's die ik met mijn huidige levensplan nooit zou kunnen veroorloven. 

 

2 opmerkingen:

 1. Zondag rond 4 uur zal de volgende blog online staan.

  Reacties zijn van harte welkom. Om te reageren is het het makkelijkst om op 'Naam+Url' te klikken en alleen je naam in te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moeder worden??
  dat is compleet nieuw om te horen vanuit jou hihi
  misschien je moeder achterna met het schrijven? dat kun je iig wel heel goed
  Liefs jezus

  BeantwoordenVerwijderen