Pagina's

zaterdag 4 januari 2014

10. Geboren: DJ Sterre

Dit jaar zou ik mijn horizon verbreden, nieuwe velden betreden en nieuwe smaken proeven. Is journalistiek iets voor mij? Moet ik verder in het wetenschappelijk onderzoek? Ben ik geschikt als ambtenaar of zit mijn plaats in het bedrijfsleven? Wordt ik seksuoloog? Of is radiomaken misschien iets voor mij? Dat laatste kwam bij me op toen die'waanzinnige-projecten-vriendin' Tamar. Ze vertelde dat de helft van het team waarmee ze het afgelopen jaar radio had gemaakt ermee stopte. Ergo: ze zochten nieuwe mensen!
Tussen neus en lippen door vroeg ik of dat niet iets voor mij was. Wat mij van haar reactie bijgebleven is, komt ongeveer op het volgende neer: “Ja ik heb inderdaad aan jou gedacht, maar jij hebt een nogal sterke mening. Soms interviewen we wetenschappers die pas sinds jaren weer met mensen buiten hun labwereld praten. Wetenschappers die zeg maar beter zijn met een microscoop of pincet dan met mensen. Dan moet je als presentator niet zozeer kritisch zijn, maar ze vooral op hun gemak kunnen stellen. Ik vraag me een beetje af of jij dan je kritische mening een beetje kunt verbergen en onopgemerkt suiker in de koffie kan zijn, in plaats van sambal.”
Zonder enige aankondiging was thee in de zon met een vriendin veranderd in een sollicitatiegesprek met de eindredactrice van het radioprogramma. Een eindredactrice die mij ook nog eens behoorlijk kende. Dus, flexibel als ik ben, reageerde ik met een half-vriendinne-half-sollicitante antwoord: “Mwa, ik denk wel dat ik dat kan. Ik kan me immers ook aardig handhaven bij (schoon)familiegelegenheden.” We lieten het onderwerp een paar weken rusten tot het weer ter sprake kwam. Tamar had het met haar mede eindredacteur overlegd en we moesten maar eens koffie drinken met z'n drieën.

Op die bewuste ochtend had ik mijn uiterste best gedaan om ruim op tijd te zijn. Het lukte met een voorsprong van vier-en-een-halve minuut. Tamar, met onder andere Mexicaans bloed, vind 't nooit zo'n ramp als ik een Sterre-kwartiertje later kom, maar de andere eindredacteur had me nog nooit gezien en ik was vastberaden een goede indruk te maken. En gelukkig maar, want hoewel ik de eerste was, kwamen de andere twee diezelfde minuut binnen wandelen.
Het ging om het maken van een radio-uitzending van een uur waar in feite alles kan, als het maar verband heeft met wetenschap en bij voorkeur uit of over de stad is. Er is wel een opzet of meer een soort ingesleten routine in de vijf jaar dat het programma op de regionale zender wordt uitgezonden. Deze bestaat eruit dat twee wetenschappers uit verschillende disciplines worden uitgenodigd om over hun onderzoek en een – soms vergezocht – overkoepelend thema te praten. De interviews worden afgewisseld met muziek (ook in thema als het even kan) en een column. Het programma wordt geproduceerd en gepresenteerd door twee studenten of net afgestudeerden. Met een team van zes komt het neer op één uur zendtijd elke drie weken. Vergaderen gebeurt in de kroeg, notuleren is overbodig en draaiboeken zijn verouderd. Hoeveel en óf er mensen luisteren is onbekend, er is namelijk geen geld voor luisteraars-onderzoek. Alle medewerkers van de zender werken vrijwillig en betalen zelfs een bescheiden lidmaatschap.
Een studentikoze organisatie met veel bewegingsvrijheid en praten over onderzoek mét wetenschappers uit mijn boeken?! LIKE! Organiseren vind ik leuk en als er ruimte is voor een strakkere organisatie beginnen mijn handen te jeuken, ook al ben ik stiekem beter in ad hoc oplossingen dan dat ik een werkelijk nieuwe structuur kan ontwikkelen. Ik was enthousiast en de vonk sprong over. We spraken af dat ik drie uitzendingen mocht maken en dat we daarna nog eens zouden evalueren of het beviel. Bijkomend: ik zou een duo vormen met Tamar. De andere twee teamleden van vorig jaar hadden ook een vriend bij het programma betrokken. Werken met een vriendin. Leuk of onhandig? Wordt vervolgd... 
PS.  Komende zondag (5-1) maken we weer aan aflevering, zondag om van 11 tot 12. Luister online mee! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten