Pagina's

zaterdag 21 juni 2014

31. Curriculum vitae

 Aangezien Tamar na lang wikken en wegen ook had besloten zich aan te melden voor de onderzoeksmaster, konden we samen aan de aanmelding werken. Werken ja, want als je dacht dat je er met een bachelor diploma was, heb je het mis. We moesten namelijk een hele stapel documenten inleveren. Cv, motivatiebrief, onderzoeksvragen, een verklaring van dat we hoogstwaarschijnlijk onze bachelor gingen halen, referentiebrieven, een Engelse samenvatting van onze scriptie en testresultaten van ons Engels. Kortom, genoeg papierwerk voor een week of twee werken. Ik was blij dat ik niet een intensieve stage of bijbaan had en zelfs niet fulltime studeerde.
Ik had mijn cv al vertaald in het Engels, zodat Tamar ernaar kon kijken. Ze is erg goed in Engels en bovendien ziet haar cv er altijd gelikt uit. Na een uur of twee -in mijn ogen- kommaneuken, stond er ineens driemaal wetenschappelijke werkervaring, een levenslange schrijfervaring, heel veel extra vakken, een sportieve, sociale en betrokken persoonsomschrijving van iemand die tijd investeert in het welzijn van minder bedeelden. Bovendien representeerde mijn cv nog eens echt mij, hoe ik ben zeg maar. Breed geïnteresseerd, ambitieus, een harde werker en iemand die van feestjes en grapjes houdt.
Hoe ze dat zo voor elkaar kreeg? Hier tien trucs die ik heb geleerd van Tamar in de eerste plaats, en verder van andere ambitieuze vrienden en een aantal websites.

#1 Overzichtelijk
Overbodig om te zeggen, maar maak je cv overzichtelijk. Neem de ruimte, gebruik dikke letters om nadruk te leggen en onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. Heb je ergens drie zomers gewerkt, zet dan dat je er drie jaar hebt gewerkt en maak duidelijk dat het seizoenswerk was.

#2 Maximaal 2 pagina's
Dit leerde mijn zusje op haar opleiding. “Met jullie leeftijd en jullie opleidingsniveau moet je cv niet langer dan twee pagina's zijn.” Twee pagina's zijn behapbaar, je kunt er echt iets mee zeggen en het is niet overweldigend en onleesbaar lang. Maar, zo vond Tamar, gebruik die twee pagina's dan ook goed. Je bent interessant, je ervaring is belangrijk en dat mag je werkgever ook weten.

#3 Geef uitleg
Zorg dat je opmaak gelaagd is. Als je er snel doorheen kijkt is het oppervlakkig en een globaal overzicht: opleiding, werkervaring, stages, nevenactiviteiten, cursussen, hobby's, blablabla. Kijk je wat langer, dan staat er per functie wat er precies is (aangepast aan de functie waarvoor je solliciteert): in de opleiding sociologie met specialisme in seksualiteit, vrijwilligers werk was voor basisschool kinderen die geen geld hadden voor een vakantie. 'Ze heeft niet alleen veel gedaan, maar nu is me ook duidelijk wát dan precies.'

#4 Pas je cv aan, aan de functie
Zet bepaalde vaardigheden erop, bepaalde commissies of publicaties, die van belang zijn voor dat bedrijf of die baan. Het is (kennelijk) niet gek om een apart kopje 'vaardigheden' te hebben, of 'eigenschappen' of zelfs 'hobby's'.

#5 Hobby's
Speaking of which. Een middag zat ik te twijfelen over het al dan niet toevoegen van het kopje 'hobby's', tot ik ze oplas aan Christina die opkeek vanaf haar boek en zei: “Natuurlijk is dat interessant voor je werkgever. Hobby's zeggen iets over wie jij bent. Bij jou is het 'sportief en high culture'.”

#6 Vrijwilligerswerk vs betaald werk
Werkgevers maakt het (vaak) niet uit of je ergens wel of geen geld voor hebt gekregen. Interessante werkervaring zet je dus bij werkervaring, ook al was het feitelijk onbetaald en dus vrijwillig. Commissie- en goede doelen werk, dat hoort wel bij 'vrijwilligerswerk'.

#7 Je mag het best een beetje oppoetsen
Aangezien ik altijd heel eerlijk ben in mijn blog, ook hierover. Van Tamar mocht ik best een paar dingen een beetje aanzetten of met andere woorden beter laten klinken dan het werkelijk was, zolang het geen leugens zijn. Bijvoorbeeld: ik heb op de middelbare school twee profielen gedaan. Dit kwam omdat je het ene profiel niet kon doen zonder het andere automatisch ook te doen. Tamar noemde het schaamteloos 'a dubble major'. Dat al mijn klasgenoten dat ook hebben, zal de toekomstig werkgever echt niet uitmaken.

#8 Maak het persoonlijk: stuur een foto mee
Een cv en sollicitatiebrief zeggen pas iets als ze een beetje opvallen. Je wil in feite dat het bedrijf denkt: 'hé!' En vervolgens: 'interessant.' Een vriendin heeft daarom een mooie foto van zichzelf op haar cv staan. Ook leuk: Tamar heeft een kunstwerk als achtergrond.

#9 Beloon extra zoekwerk
Laatst sprak ik een man die op latere leeftijd ook veel tijd had besteed aan solliciteren. Hij had nog een paar handige tips van zichzelf. Een daarvan was dat de werkgever tegenwoordig waarschijnlijk niet alleen je cv bekijkt, maar ook even op internet zoekt of je LinkedIn, Twitter, Facebook of een eigen website hebt. Aangezien die werkgever extra tijd besteedt aan jou, geef hem dan ook extra informatie. Zet dus op je LinkedIn account niet precies hetzelfde als op je cv, maar voeg iets toe (over de ontmoeting met deze bijzondere man later meer).

Aller belangrijkst:
#10 Zorg dat het jou representeert
Het hele doel van een cv is om jezelf te presenteren aan je werkgever. Wie ben je en wat heb je gedaan? Als je een mega feestbeest bent, maar je bent kistdrager geweest om al het feesten te financieren, zet dat niet alleen kistdragersbaantje erop, maar ook je commissiewerk bij de feestcommissie of zet bij je hobby's dat je van trance muziek houdt. Feesten is niet iets om je voor te schamen, het getuigt van een sociale karakter.Heb jij nog meer tips? Zet ze hieronder in een reactie of op de schrijfsterre facebook.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten