Pagina's

donderdag 24 september 2015

Speech Master diploma-uitreiking

De studententijd is een turbulente tijd. Het is een periode in je leven waarin je los komt van je ouders, van je ouderlijke omgeving en je eigen zelfstandige leven ontwikkeld. Wat zijn jou normen? wat vind jij belangrijk? Hoe wil jij je leven vormgeven?
Liefde, seks en relaties zijn een onderdeel belangrijk onderdeel van deze periode die in literatuur emerging adulthood genoemd wordt. Waar het eerste vriendje/vriendinnetje, eerste zoen en misschien de eerste keer seks op de middelbare school gebeurde, is de studententijd een periode waarin serieuzere, langdurigere relaties wordt aangegaan, in een zoektocht naar wat voor partner en wat voor relatie past bij jou.
In de afgelopen decennia is er veel veranderd op het gebied van relatie tijdens emerging adulthood. Wie van de oudere generatie in de zaal weet bijvoorbeeld wat een fuck buddy is, of een prela, een rela, een scharrel, een kwarrel? Het zijn vormen van relaties die emerging adults in deze tijd met elkaar aangaan. Relaties die in een tussenfase zitten, een zogenaamde liminale fase, tussen het eerste afspraakje of het eerste seksuele contact en de 'serieuze' relatie, de partner die voorgesteld kan worden aan de ouders.
De emerging adults van nu leven in een tijd van vrije liefde en seksuele gendergelijkheid. Tenminste, zo lijkt het.

In mijn scriptie gekeken of en hoe de waarden uit twee perioden die mij fascineren terug te vinden zijn bij de romantische en seksuele relaties van de studentes nu. De eerste is de vrije liefde, oftewel de niet huwelijkse, recreatieve seks. Een waarde waarvoor gestreden is tijdens de seksuele revolutie, eind jaren zestig van de vorige eeuw. De tweede waarde is die van seksuele gender gelijkheid, een waarde van die vooral bepleit is tijdens de tweede feministische golf, eind jaren zeventig vorige eeuw.
Om dit te onderzoeken heb ik etnografisch onderzoek en focus group interviews bij 10 vriendinnengroepen. Dat wil zeggen ik heb meegekeken en -gedaan met activiteiten die zij ondernomen en ik heb groepsinterviews gedaan met de meiden.

De vraag hoe zijn die twee waarden van seksuele vrijheid en gender gelijkheid terug te vinden in de relatie is een redelijk simpele vraag, maar niet makkelijk te beantwoorden. Het is vast geen nieuws maar, vriendinnengroepen zijn namelijk een kippenhok.
Je moet je voorstellen. Ik kwam op tijd bij een studentenhuis aan. Er waren al een paar vriendinnen, de rest druppelde binnen. Het eerste uur hadden ze nodig om, allemaal dwars door elkaar, bij te praten. Vervolgens wordt er gegeten en de eerste flessen wijn verschijnen op tafel. Het wordt gezellig, er gaat een zak m&m's open en het gekakel gaat onvermoeid door. Voor mij was het de taak om te kijken, heel goed te luisteren en een beetje mee te doen, zodat ik niet al te erg opviel als buitenstaander. Ook maakte ik in het bijzijn van de vriendinnen geen aantekeningen, wat betekende dat ik op de wc steekwoorden van anekdotes in mijn telefoon zette en 's avonds direct als ik thuis kwam, soms ietwat draaierig van de drank, als een gek alles wat ik nog wist aan het typen was. Gelukkig, hebben vrouwen het 9 van de tien keer over mannen, dus er was data genoeg.

Toen ik alle data eenmaal uitgewerkt had, kwam ik tot de volgende conclusie. De moraal van de vrije liefde was heel duidelijk terug te vinden in de gesprekken van de vriendinnen. Studenten vriendinnen hebben vrije seks. En voor het eerste, vrije seksuele contact zijn ze vaak niet eens zo kieskeurig. Zelfs een van de preutsere groepen antwoordde toen ik vroeg vanaf wanner je kunt zoenen met een jongen: “Niet wanneer maar vanaf hoeveel wijntjes? Na het juiste aantal wijntjes maakt alleen de lengte nog uit, en zelfs daarin zijn we heel flexibel.”
Bij scharrels waren de vrouwen vaak ook behoorlijk objectiverend. Ze zeggen wel eens dat vrouwen geobjectiveerd worden, nou als je eens wist wat er over mannen gezegd wordt.. Een vriendinnengroep had zelfs plannen voor een piemelboek waarin ze met elkaar een uitgebreide beschrijving gaven over de piemels van hun bedpartners. Diezelfde avond werd een van de vriendinnen overhoord over haar nieuwe bedpartner: “Ok, voor de dag ermee. Is hij een deo-bus of een wijnfles?” Duidelijk is hieruit ook: niks is geheim voor elkaar als het om mannen gaat.
Ook de feministische waarden zijn goed terug te vinden. Ik had een voorbeeld verhaal over een man die tijdens de eerste date seksistische grapjes maakt over het meisje dat voor hem gaat koken. Dit werd door de dames absoluut niet gepikt. Quote: “Als hij daarmee begint is deze flat ineens heel hoog, dat laat ik me echt niet zeggen.”

Opvallend is wel dat ondanks dat deze normen erg hoog in het vaandel staan, er binnen de vriendinnengroepen tegelijkertijd een flinke dwang zit richting een traditionele relatie. Nu kan ik nog scharrelen en daten, maar uiteindelijk is het wel het doel om een stabiele, monogamel relatie te vinden.
Dit monogame gaat dus al in tegen de vrije seksuele moraal, maar ook de feministische waarden lijden onder dit streven naar een vaste relatie. Op het moment dat het serieuzer wordt met een jongen, moedigen de vriendinnen elkaar ook aan de relatie 'een kans te geven'. En een kans geven betekent dat je sommige waarden van jezelf iets minder serieus moet nemen. Maakt niet een scharrel maar een potentiĆ«le partner een seksistische opmerking, dan is het antwoord van de vriendinnen “dat doet mijn vriend ook wel eens, weinig aan te doen, niemand is perfect”.

De vraag waar ik na deze scriptie dus mee achter blijf is: hebben de maatschappelijke veranderingen op relationeel gebied, zoals de seksuele revolutie en de tweede feministische golf alleen dingen veranderd voor deze specifieke levensfase? Zijn de waarden van seksuele vrijheid en gender gelijkheid alleen gevestigd voor emerging adults? Of zullen ze, zij het een deel, meenemen naar hun volgende levensfase?

Nu ik de studententijd achter zal laten, zal ik wellicht antwoord kunnen geven op de volgende sociologische en persoonlijke vraag.  


Wil je mijn scriptie helemaal lezen? Stuur dan een reactie onder dit bericht of op Facebook. Oh en by the way, ik zoek nog een uitgever die hier met mij een bestseller van wil maken. ^^ 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten