Pagina's

zondag 11 oktober 2015

To do versus goede voornemens

Ik ben gek op lijstje. Vooral lijstjes voor dingen die ik moet doen, niet wil vergeten of mee moet nemen. Boodschappenlijstjes, boekenlijstjes, verlanglijstjes (van mezelf én vrienden wiens perfecte cadeau ik bedenk een half jaar voor hun verjaardag), filmlijstje, feitenlijstjes, bucketlists. Ik heb zelfs een speciaal boekje waar ik al die lijstjes in zet. Ik ben er zo gek op dat ik ook met plezier enquêtes invul of afneem.

Mijn lievelingslijstjes zijn de to-do-lijstjes en de goede voornemens. De eerste vallen onder mijn vorm van anti-chaos-beleid. Deze worden met de hand geschreven, want dan kan je lekker krassen. Net als al mijn lijstjes overigens.
De goede voornemens schrijf ik tijdens Oud en Nieuw. En in mijn beleving zijn er drie Oud en Nieuws per jaar zelf: 1 januari, mijn verjaardag en aan het begin van het academisch jaar (september). Het zijn niet telkens geheel nieuwe lijstes die 'staan voor dit jaar', maar meer een soort moment om bij mezelf na te gaan wat ik wil bereiken.
To-dolijstjes en goede-voornemenslijstjes lijken ook erg op elkaar, maar dit weekend werd weer eens heel duidelijk wat het verschil tussen de twee is. Goede voornemens zijn bedoeld om richting aan je leven te geven. To do's zijn de stapjes om in die richting te komen. Tenminste, zo gebruik ik ze.
Hopelijk lukt het volgende week wel de blog te posten die ik wilde posten. Hij is al voor 98% af, maar ik doe alleen 100% blogs. Vandaar de herformulering. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten