Pagina's

vrijdag 22 januari 2016

Protocol fascisme

1. The basics
Een kantoorbaan is gebaseerd op een contract waarin een mens (vanaf nu: werknemer) en werkgever (vanaf nu: baas) in overeenstemming zijn gekomen dat de werknemer van half negen tot vijf aanwezig zal zijn in een groot pand (vanaf nu: kantoor) bestaande uit etages (vanaf nu: kantoortuin) vol bureaus (vanaf nu: werkplek).
De werknemer zit van half negen tot half één en vanaf één uur tot vijf uur op de werkplek en maakt gedurende deze tijd gebruik van de computer (vanaf nu: taak). Tussen half één en één wordt er gebruik gemaakt van de keuken. In deze tijd nuttigt de werknemer zijn boterhammen (vanaf nu: lunch) en converseert met de andere werknemers (vanaf nu: collega's) over onderwerpen die voor alle aanwezigen als interessant en niet aanstootgevend worden beschouwd.
 
2. Werkzaamheden
De taak kan gestructureerd worden aan de op basis van twee cycli, hieronder beschreven.

2.1 Cyclus 1
De werknemer leest de ontvangen e-mails. Beantwoordt externe, gevolgd door interne e-mails. Opent artikelen (vanaf nu: documenten) uit bijlagen. Maakt wijzigingen in het document met wijzigingen-bijhouden. Noteert commentaar op het document. Slaat document op met werknemers initialen achter de titel. Verzendt het gewijzigde document naar alle betrokken collega's, CC't de afdeling communicatie, baas en projectmanager. Maakt afspraak met alle betrokkenen met behulp van Outlook-planningsassistent ten einde de veranderingen in het document te bespreken. Haalt warm bruin sap uit 'koffieautomaat' in een kartonnen bekertje (vanaf nu: koffie) in de keuken. Herhaalt.

2.2 Cyclus 2
Werknemer wordt door middel van een pop-up en muzikale begeleiding herinnerd aan een naderende vergadering die in 15 zal minuten. De werknemer drukt op 'uitstellen' en laat de herinnering het komend kwartier nog drie keer herinneren aan de komende vergadering, terwijl u bezig blijft met uw taak (zie cyclus 1).
Wanneer de vergadering begint rond de werknemer de taak af. Zoekt de e-mails betreffende de vergadering en bepaalt de locatie van de vergadering. Opent bijgevoegde documenten. Geeft opdracht tot het printen van documenten. NB: Indien de vergadering meer dan negentig minuten duurt: logt de werknemer uit op computer en ruimt bureau op zodat een collega de plek in kan nemen. De werknemer neemt mee: notitieblok, pen, telefoon, printpas, koffie. Wandelt kalm via de printer, waar met de printpas de documenten geprint worden. Loopt naar de locatie van de vergadering.
Tijdens de vergadering luistert de werknemer naar collega's, geeft input ter bevordering van het proces en/of als antwoord op een vraag die aan de werknemer of aan alle aanwezigen gesteld wordt. Noteert wat belooft is te doen (vanaf nu: actiepunten) en de datum van de volgende vergadering. Keert terug naar uw bureau of zoekt een ander, niet-bezet bureau en hervat de taak (zie cyclus 1) of herhaal cyclus 2 vanaf 'zoek de e-mails'.

3. Disclaimers
Indien de werknemer last heeft van (een van) de volgende gedragingen, zal de afdeling menselijkheid (vanaf nu: human resource management, kortweg HRM) erop toezien dat deze gedragingen dusdanig worden omgevormd dat zij resulteren in niet-werk-interrumperend gedrag.
Een (1) rookverslaving wordt ondervangen door het speciaal hiervoor ingericht, goed geventileerd hok (vanaf nu: rookruimte) waar de werknemer toestemming heeft driemaal daags maximaal tien minuten per keer te vertoeven en dit gedrag te vertonen.
Een (2) werkende stoelgang tijdens werktijd wordt ondervangen door de mogelijkheid gebruik te maken van de kleine hokjes die aangesloten zijn op de riolering (vanaf nu: wc’s). Er wordt op deze wc's verzocht a) door te trekken, b) gebruik te maken van de toiletborstels na elk bezoek (aangemoedigd door de poster met daarop: 'gebruik na het bezoek even de KWAST, dan is het weer schoon voor de volgende GAST'), c) zorgvuldig met de apparatuur om te gaan ('Ga voorzichtig met mij om, ik ga snel stuk. Bij normaal gebruik ga ik niet stuk').

Bij (3) zwaarlijvigheid/overgewicht wordt aangeraden regelmatig gebruik te maken van de kantoor-fitness-apparatuur. Hiermee wordt bedoelt de reliëfmatjes, sprietkussens, bureaufietsen en balansplanken. Ook wijzen wij de werknemer erop dat vitaliteitsuren abonnementen bij de sportschool vergoedt.
Een (4) winterdepressie kan verholpen worden door het gebruik van de zonnelamp. Dit is een zeer grote, felle lamp die op het bureau gezet kan worden. Reserveren is niet nodig. De lamp kan te allen tijden opgehaald worden bij HRM na achterlaten van een paragraaf.
Klachten omtrent de (5) rug, nek, schouders, onder- of bovenarmen, pols(en), handpalmen of handen in het algemeen kunnen besproken worden met de Arboarts. Indien de klachten volgens de arts veroorzaakt worden door de manier waarop de werknemer de taak uitvoert, kunnen er aanpassingen gemaakt worden aan de werkplek en bureaustoel.

N.B. Alle werknemers worden erop geattendeerd dat bureaustoelen met de naam van een collega erop zijn afgesteld op de unieke lichaamsbouw van deze collega en niet versteld of gebruikt dienen te worden door andere werknemers.

5 opmerkingen:

 1. klinkt realistisch, Sterre. Misschien kan je er verse werknemers blij mee maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze blog is grotendeels gebaseerd op reeds bestaande handleidingen...

   Verwijderen
 2. Lieve Sterre, moeten we ons zorgen maken?
  En dan heb ik niet over je stoelgang of roken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha. Totaal niet. Heb 't er enorm naar m'n zin! Mijn 'taak' is nogal leuk namelijk.

   Verwijderen
 3. Ha, het langverwachte voorwoord van ons handboek!

  BeantwoordenVerwijderen